Skip to content

Maanjäristykset

Teemu Karlsson

Maanjäristykset ovat yksi yleisimmistä ja eniten tuhoa aiheuttavista geologisista ilmiöistä. Ne ovat pääasiassa seurausta maankuoren tektonisten laattojen liikkeistä ja aiheuttavat voimakkaita tärinöitä, jotka voivat johtaa esimerkiksi rakennusten ja teiden sortumisiin sekä vesi- ja sähköhuollon häiriöihin.

Maanjäristyksiä esiintyy yleisimmin alueilla, joilla kaksi mannerlaattaa kohtaa toisensa, kuten Andien alueella Nazcan laatan työntyessä Etelä-Amerikan laatan alle. Voimakkaita maanjäristyksiä voi kuitenkin esiintyä myös mannerlaattojen keskiosissa, joista ehkä mielenkiintoisimmista voi lukea artikkelista New Madridin maanjäristykset: harvinaisia luonnonilmiöitä.

Piirustus New Madridissa vuonna 1811 sattuneesta maanjäristyksestä. Kuva: Henry Howe.

Suomessa maanjäristykset ovat usein heikkoja, magnitudiltaan 0–4, eivätkä ne aiheuta vahinkoa. Niitä havaitaan yleensä joitakin kymmeniä vuosittain. Yleisimpinä syinä Suomen maanjäristyksiin ovat mannerjään sulamisen jälkeinen maankohoaminen, sekä Keski-Atlantin selänteen leviäminen. Suomessa maankuoren liikkeitä tarkkaillaan Seismologian instituutissa. Heidän sivuiltaan voi myös lukea maanjäristyksistä tarkemmin ja ilmoittaa havaitsemistaan maanjäristyksistä.

Back To Top