Skip to content

Maan ympärillä saattoi olla ordovikikaudella rengas

Taiteilijan näkemys asteroidin hajoamisesta avaruudessa. Kuva: NASA

Teemu Karlsson

Tutkijoiden löytämien todisteiden perusteella Maalla saattoi olla samankaltainen rengas kuin Saturnuksella. Rengas olisi syntynyt ordovikikaudella, noin 466 miljoonaa vuotta sitten. Tästä alkanut noin 40 miljoona vuotta kestänyt ajanjakso tunnetaan poikkeuksellisen voimakkaasta meteoriittipommituksesta, joka tunnetaan englanninkielisellä nimellä Ordovician impact spike tai Ordovician meteor event.

Rengasjärjestelmä saattoi muodostua asteroidin hajoamisen seurauksena sen päädyttä Maan Rochen rajan sisälle. Rochen raja on etäisyys, jota lähempänä oleva taivaankappale hajoaa palasiksi. Tutkijat epäilevät rengasjärjestelmää syyksi sille, että ordovikikauden meteoriittipommituksen jäljiltä jääneet 21 kraatteria sijaitsivat kaikki alkujaan lähellä päiväntasaajaa.

Tutkijoiden mukaan on myös mahdollista, että rengasjärjestelmän aiheuttama varjostus oli osallisena ordovikikauden kylmenevään ilmastoon ja sitä kautta kauden päättäneeseen suureen joukkotuhoon. Ordovikikauden joukkotuho on yksi planeettamme tuhoisimmista, jolloin arviolta 85 % lajeista hävisi.

Tutkimus tarjoaa uuden näkökulman Maan muinaiseen historiaan ja avaa mahdollisuuksia lisätutkimuksille siitä, miten tällaiset rengasjärjestelmät voivat vaikuttaa planeettojen kehitykseen.

Alkuperäinen tieteellinen artikkeli: Evidence suggesting that earth had a ring in the Ordovician

Back To Top