Varhaisimmat todisteet makeasta vedestä Maassa
Kuva: PelumiK / Wikimedia Commons
Teemu Karlsson
Curtinin yliopiston johtama uusi tutkimus on löytänyt todisteita siitä, että makeaa vettä ilmestyi Maahan noin neljä miljardia vuotta sitten – viisisataa miljoonaa vuotta aiemmin kuin aiemmin ajateltiin. Makea vesi on elämän kannalta välttämätöntä.
Tutkimukseen osallistunut tohtori Hamed Gamaleldien kertoi, että analysoimalla muinaisia mineraalikiteitä Jack Hillsin alueelta Länsi-Australian keskiosasta, tutkijat ovat onnistuneet aikaistamaan makean veden ilmestymisen ajankohtaa vain muutaman sadan miljoonan vuoden päähän planeetan muodostumisesta.
”Onnistuimme ajoittamaan hydrologisen kierron alkuperän, joka on jatkuva prosessi, jossa vesi liikkuu ympäri Maata ja on ratkaisevan tärkeä ekosysteemien ylläpitämiseksi ja elämän tukemiseksi planeetallamme”, tohtori Gamaleldien sanoi. ”Tutkimalla zirkonikiteiden ikää ja happi-isotooppeja, löysimme poikkeuksellisen kevyitä isotooppisia merkkejä jopa neljän miljardin vuoden takaa. Tällaiset kevyet happi-isotoopit ovat tyypillisesti seurausta kuuman, makean veden vaikutuksesta kiviin useiden kilometrien syvyydessä Maan pinnan alla.”
Tutkimuksen toisen osallistujan, tohtori Hugo Olierookin mukaan löytö on ratkaisevan tärkeä ymmärtääksemme, miten Maa muodostui ja miten elämä syntyi. ”Tämä löytö ei ainoastaan valaise Maan varhaista historiaa, vaan viittaa myös siihen, että maa-alueet ja makea vesi loivat edellytykset elämän kukoistamiselle suhteellisen lyhyessä ajassa – alle 600 miljoonaa vuotta planeetan muodostumisen jälkeen”, tohtori Olierook sanoi.
Tutkimus on merkittävä askel eteenpäin ymmärryksessämme Maan varhaisesta historiasta ja avaa ovia lisätutkimuksille elämän alkuperästä.
Tieteellinen artikkeli: Onset of the Earth’s hydrological cycle four billion years ago or earlier, Nature Geoscience volume 17, pages 560–565 (2024), DOI: 10.1038/s41561-024-01450-0