Maan sisuksista löytyi muinaisen planeetan jäänteitä
Kuva: Caltech
Tutkijat ovat löytäneet uusia todisteita siitä, että Maan sisällä on kaksi valtavaa, muinaisesta planeetasta peräisin olevaa kimpaletta. Planeetta törmäsi Maahan noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Törmäys synnytti myös Kuun, kun törmäyksessä syntyneet kappaleet sinkoutuivat Maan kiertoradalle ja sekoittuivat. Törmännyt planeetta, jota kutsutaan nimellä Theia, oli noin Marsin kokoinen. Suurin osa Theiasta sulautui yhteen Maan kanssa, mutta jäljelle jäi kaksi noin 1000 km halkaisijaltaan olevaa kimpaletta, jotka sijaitsevat Maan ytimen ja vaipan rajalla.
Theian kohtalo
Theia oli yksi planeetoista, jotka muodostuivat varhaisessa aurinkokunnassa. Tuolloin planeettojen törmäykset olivat mahdollisia niiden pyrkiessä saavuttamaan vakaita ratoja. Theian törmäys Maahan oli dramaattinen tapahtuma, joka muokkasi aurinkokunnan historiaa. Tutkijat ovat etsineet jälkiä Theiasta myös muualta aurinkokunnasta, mutta eivät ole löytäneet niitä. Tämä viittaa siihen, että Theia ja Maa olivat kemiallisilta koostumuksiltaan hyvin samankaltaisia ja että törmäyksessä Theian aines sekoittui lähes kokonaan Maan kanssa.
Simulaatiotulokset
Tutkijat käyttivät tietokonesimulaatioita mallintaakseen erilaisia skenaarioita Theian koostumuksesta ja törmäyksestä Maan kanssa. He havaitsivat, että paras selitys Maan sisuksen kimpaleille ja Kuulle on se, että Theia oli hieman kevyempi kuin Maa ja että se törmäsi Maahan noin 45 asteen kulmassa. Tämä aiheutti sen, että osa Theian materiaalista jäi Maan vaippaan ja osa sekoittui Maan materiaalin kanssa kiertoradalla muodostaen Kuun. Simulaatiot vastasivat myös havaittuja ominaisuuksia, kuten vaipan kappaleiden tiheyttä, lämpötilaa ja seismistä käyttäytymistä, sekä Kuun aineksista mitattujen hapen isotooppien suhdetta.
Tuleva tutkimus
Tutkimuksen tulokset avaavat uusia kysymyksiä ja mahdollisia vastauksia siihen, miten Theian jäänteet ovat vaikuttaneet Maan varhaiseen kehitykseen ja laattatektoniikkaan. Esimerkiksi, vaipassa sijaitsevat kappaleet saattavat olla syynä siihen, miksi Maan magneettikenttä on epäsäännöllinen ja miksi Maan kuori on tietyillä alueilla ohut. Tutkijat aikovat jatkaa simulaatioiden parantamista ja vertaamista muihin geofysikaalisiin havaintoihin selvittääkseen tarkemmin Theian ja Maan välistä törmäystä ja sen seurauksista.