Skip to content

Mitä tapahtui, kun neljän Mount Everestin kokoinen meteoriitti iski Maahan?

Taiteilijan näkemys meteoriitin törmäyksestä Maahan.”Kuva: NASA.

Teemu Karlsson

Noin 3,26 miljardia vuotta sitten valtava S2:ksi nimetty meteoriitti iski Maahan, jättäen nykyäänkin nähtäviä jälkiä Etelä-Afrikan Barberton -vihreäkivivyöhykkeelle. Meteoriitti oli jopa 200 kertaa suurempi kuin se, joka tuhosi dinosaurukset, ja sen vaikutukset olivat luonnollisesti valtavat.

Nadja Drabon, Maan varhaisia vaiheita tutkiva geologi ja Harvardin yliopiston apulaisprofessori, on tutkinut S2-meteoriittia ja sen vaikutuksia. Hänen uusi tutkimuksensa tarjoaa yksityiskohtaisimman kuvan siitä, mitä tapahtui, kun valtava meteoriitti iski Maahan. Drabonin tiimi on kerännyt ja analysoinut tarkasti Babertonin kiviä, tutkien niiden sedimentologiaa, geokemiaa ja hiili-isotooppikoostumuksia.

Tutkimuksen mukaan S2-meteoriitin isku aiheutti valtavan tsunamin, joka sekoitti valtamerta ja huuhtoi maalta peräisin olevaa ainesta mereen. Iskun aiheuttama lämpö sai valtameren ylimmän kerroksen kiehumaan, kuumentaen myös ilmakehää. Lopuksi paksu pölypilvi peitti kaiken, estäen bakteerien fotosynteesin toiminnan. Bakteereja monimutkaisempia eliöitä ei vielä ollut kehittynyt.

Vaikka vaikutukset olivat tuhoisia, osoittautuivat bakteerit kestäviksi. Analyysien mukaan bakteerielämä palautui nopeasti iskun jälkeen ja yksisoluisten organismien populaatiot lähtivät jyrkkään kasvuun. Erityisesti hyötyivät mikrobit, jotka käyttivät ravinnokseen fosforia ja rautaa. Rautaa nousi syvältä valtamerestä mataliin rannikkovesiin tsunamin seurauksena, ja fosforia saapui meteoriitin mukana, sekä lisääntyneen rapautumisen ja eroosion myötä.

Graafinen esitys S2-meteoriitin iskun vaikutuksista. Kuva: Harvardin yliopisto.

Lisätietoja: Harvardin yliopisto

Back To Top