Skip to content

Geodiversideetti ja luonnon monimuotoisuus

Rimpiletto Tervolassa. Vaateliasta lajistoa ylläpitävästä kalkkipitoisesta suovedestä saostuu rimpien pohjalle kalkkisakkaa (harmaa massa kuvassa). Kuva: Oona Allonen, Geologian tutkimuskeskus.

Tiivistelmä GTK:n artikkelista ”Geodiversiteetti luo pohjan luonnon monimuotoisuudelle

Geodiversiteetti, eli elottoman luonnon monimuotoisuus, on keskeinen tekijä luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin taustalla. Geodiversiteetti käsittää kallioperän, maaperän, maanpinnan muotojen ja hydrologian monimuotoisuuden sekä näihin liittyvät prosessit. Tämä monimuotoisuus luo pohjan erilaisille elinympäristöille, joissa eliöt voivat kehittyä ja sopeutua.

Geotieteilijät esimerkiksi Geologian tutkimuskeskuksella (GTK) tutkivat geo- ja biodiversiteetin välistä vuorovaikutusta. Tutkimuksissa voidaan esimerkiksi selvittää, miten geodiversiteetti vaikuttaa elinympäristöjen ravinteisuuteen, vesitalouteen ja lajirunsauteen. Esimerkiksi suojellut luontotyypit, kuten rannikon dyynit ja serpentiinikalliot, ovat riippuvaisia geologisesta monimuotoisuudesta.

Kansainvälinen geodiversiteettipäivä

Kansainvälistä geodiversiteettipäivää vietetään vuosittain 6. lokakuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta geodiversiteetin merkityksestä ja sen roolista luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä.

Lue koko artikkeli: Geodiversiteetti luo pohjan luonnon monimuotoisuudelle

Back To Top