Skip to content

Grönlannin jäätikkö luultua herkempi

Grönlannin jäätikön keskialueet ovat olleet sulia geologisella aikaskaalalla hiljattain (viimeisten miljoonan vuoden aikana). Kuva: USGS

Teemu Karlsson

Tutkijoiden löytämien todisteiden mukaan Grönlannin jäätikön keskiosa on sulanut geologisella aikaskaalalla äskettäin. Löydös on herättänyt huolta siitä, miten ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos voi vaikuttaa Grönlannin jäätikön sulamiseen ja valtamerten pintojen nousuun.

Vuonna 1993 Grönlannin keskiosasta otetun yli kolmen kilometrin syvyisen jääkairanäytteen alaosasta löytyi maaperää, joka sisälsi pajupuuta, hyönteisten osia ja siemeniä. Hyvässä kunnossa säilyneet löydökset antavat viitteitä siitä, että nykyisen jäätikön alueella on ollut kasvillisuutta ja muuta elämää. Vermontin yliopiston tutkija Paul Biermanin johtama tutkimusryhmä on tulkinnut löydökset merkiksi siitä, että Grönlannin jäätikkö on sulanut ja saari on vihertänyt lämpimän kauden aikana, mahdollisesti viimeisten miljoonan vuoden aikana. Tämä viittaa siihen, että valtava jäätikkö on herkempi kuin tutkijat ovat aiemmin arvelleet.

Jos jäätikön keskiosa on sulanut, on todennäköistä, että suurin osa jäätikön muistakin osista on ollut sulana. Sula kausi on kestänyt todennäköisesti useiden tuhansien vuosien ajan, mikä on tarjonnut tarpeeksi aikaa maaperän muodostumiselle ja ekosysteemin juurtumiselle. Uuden tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että suuri osa Grönlannin jäätiköstä on sulanut ja merenpinta noussut merkittävästi aikana, jolloin ilmaston lämpenemisen syyt eivät olleet mitenkään erityisiä. Tämä herättää huolta ihmiskunnan aiheuttaman suhteellisen nopeasti etenevän ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Merenpinta nousee nykyään noin kolme senttimetriä joka vuosikymmen ja nousu on kasvussa. Onkin todennäköistä, että merenpinta on useita kymmeniä senttimetrejä korkeammalla tämän vuosisadan loppuun mennessä. Jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei vähennetä radikaalisti, Grönlannin jäätikön lähes täydellinen sulaminen seuraavien vuosisatojen tai muutaman vuosituhannen aikana johtaisi merenpinnan noin seitsemän metrin nousuun. Tämä uhkaa lukuisia rannikoilla olevia suurkaupunkeja ympäri maailman.

Tieteellinen artikkeli: Plant, insect, and fungi fossils under the center of Greenland’s ice sheet are evidence of ice-free times. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2024; 121 (33). Saatavilla: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2407465121

Lähde: Vermontin yliopisto

Back To Top