Hunga Tonga -tulivuoren purkaus ei lämmittänyt ilmastoa vuosina 2023–2024
Hunga Tonga -tulivuoren purkaus 14.-15.1.2022. Kuva: Tonga Geological Services / ZUMA Press / Zuma / RÉA (Courtesy of Dr. Mark Schoeberl)
Teemu Karlsson
Texas A&M Universityn johtama tutkimusryhmä on tarkastellut Hunga Tongan -tulivuoren purkauksen vaikutuksia ilmastoon ja haastanut olemassa olevia oletuksia sen lämmittävistä vaikutuksista. Vuoden 2022 alussa tapahtunut merenalainen purkaus päästi ilmakehään suuria määriä vulkaanisia aerosoleja ja vesihöyryä.
Aiemmat suuret tulivuorenpurkaukset Tambora vuonna 1815 ja Mt. Pinatubo vuonna 1991 vaikuttivat ilmastoon lähinnä viilentävästi päästämällä ilmakehään auringonvalon kulkua estäviä aerosoleja. Hunga Tongan purkaus oli kuitenkin ainutlaatuinen, sillä se toi ilmakehään myös valtavan määrän vesihöyryä, mikä lisäsi stratosfäärin kokonaisvesipitoisuutta noin 10 %. Koska vesihöyry on voimakas kasvihuonekaasu, on sen joidenkin tutkijoiden keskuudessa arveltu aiheuttaneen vuosien 2023 ja 2024 poikkeuksellisen lämpimät olosuhteet.
Uudet tutkimustulokset kuitenkin paljastivat päinvastaisen vaikutuksen: purkaus itse asiassa viilensi maapallon ilmastoa, samaan tapaan kuin muut suuret purkaukset aiemmin. Tutkimusryhmän analyysi perustui NASA:n ja NOAA:n satelliittihavaintoihin aerosoleista ja vesihöyrystä. Datan perusteella purkauksen seurauksena maapallon ilmastojärjestelmästä poistui enemmän energiaa kuin siihen tuli, mikä aiheutti lievän viilentävän vaikutuksen.
Tutkimuksen mukaan ihmisen toiminnasta johtuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat edelleen ilmaston lämpenemisen pääasiallinen syy, joskin käynnissä olevan El Niño -ilmiön vaikutus on myös merkittävä. Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että ihmistoiminnan aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat meneillään olevan ilmastonmuutoksen pääasiallinen ajuri.
Tieteellinen artikkeli: Evolution of the Climate Forcing During the Two Years After the Hunga Tonga-Hunga Ha’apai Eruption, JGR Athmospheres 129, 14, DOI: 10.1029/2024JD041296