Skip to content

Maan sisäytimen pyörimisvauhti on hidastunut

Maan sisäytimen pyörimisnopeus alkoi hidastumaan vuonna 2010 ja pyörii nyt Maan pintakerroksia hitaammin. Kuva: USC Graphic/Edward Sotelo.

Teemu Karlsson

University of Southern Californian (USC) tutkijat ovat vahvistaneet, että Maan sisäytimen pyörimisnopeus on hidastunut. Tutkimuksen mukaan sisäytimen pyörimisnopeus alkoi hidastua noin vuonna 2010, ja se liikkuu nyt hitaammin kuin Maan pintakerros. Pintakerroksen suhteen sisempi ydin näyttää siis ”vaihtaneen pyörimissuuntaa”. Havainto tarjoaa selkeää näyttöä siitä, että sisäytimen liike on muuttunut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Maan sisäydin on suunnilleen Kuun kokoinen kiinteä rauta-nikkelipallo, joka sijaitsee noin 5 000 kilometriä Maan pinnan alapuolella. Tutkijat käyttivät maanjäristysten seismisiä aaltoja analysoidakseen sisäytimen liikettä. He arvioivat, että sisäytimen hidastuminen johtuu todennäköisesti magneettikentän synnyttävän nestemäisen ulkoytimen toiminnasta, sekä vaipan tiiviyserojen aiheuttamista vetovoimista.

Vaikka muutos ei vaikuta merkittävästi päivittäiseen elämäämme, se tarjoaa arvokasta tietoa Maan geologisista prosesseista ja auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin planeettamme sisäisiä mekanismeja.

Lähde: USC

Back To Top