Kadonneen mannerlaatan jäänteet löytyivät yllättäen
Tutkijoiden rekonstruoima Pontus-mannerlaatta ja sen sijainti 120 miljoonaa vuotta sitten, sekä sen nykyisten jäänteiden sijainti. Kuva: Suzanna van de Laagemaat & Douwe van Hinsbergen.
Tyynenmeren alueen länsiosista on löytänyt massiivisen ja aiemmin tuntemattoman mannerlaatan jäänteet. Utrechtin yliopiston geologi Suzanna van de Lagemaatin löytämä muinainen mannerlaatta oli aikoinaan neljäsosan nykyisen Tyynenmeren koosta. Hänen kollegansa Utrechtissa olivat jo ennustaneet sen olemassaolon yli 10 vuotta sitten perustuen vanhojen tektonisten laattojen palasiin, jotka havaittiin syvällä Maan vaipassa.
Van de Lagemaat rekonstruoi muinaisen mannerlaatan tehtyään yksityiskohtaisia kenttätutkimuksia Japanin, Borneon, Filippiinien, Uuden-Guinean ja Uuden-Seelannin vuorijonojen alueella. Yllätyksekseen hän havaitsi, että Borneon pohjoisosien on täytynyt kuulua kadonneeseen mannerlaattaan, jonka tutkijat ovat nimenneet Pontukseksi. Pontus oli laajimmillaan noin 150 miljoonaa vuotta sitten.
Kadonneen mannerlaatan löytäminen ja rekonstruointi auttaa ymmärtämään Maan jäykän ulkokuoren muodostamien tektonisten laattojen liikkeitä. Tektonisten laattojen liikkeet ovat voimakkaasti vaikuttaneet siihen, miten planeetan paleomaantiede ja ilmasto ovat muuttuneet ajan myötä, ja jopa siihen, mistä arvokkaita raaka-aineita löytyy.