Pūhāhonu on maailman suurin ja kuumin tulivuori
Tutkijat ovat löytäneet maailman suurimman ja kuumimman tulivuoren. Vulkanologeista ja valtameritutkijoista koostuva ryhmä selvitti, että havaijilaisella Papahānaumokuākean merellinen kansallismonumentti–luonnonsuojelualueella sijaitseva kilpitulivuori Pūhāhonu (englanniksi Gardner Pinnacles) pitää tätä titteliä.
Aiemmin Havaijin pääsaarella sijaitsevaa, nykyäänkin aktiivista noin 74 000 kuutiokilometrin kokoista Mauna Loaa on pidetty maailman suurimpana tulivuorena. Tarkempien Havaijin saariston merenpohjan ja kivinäytteiden tutkimusten, sekä niiden pohjalta tehtyjen mallinnusten perusteella tutkijat päätyivät kuitenkin toiseen tulokseen. Pūhāhonu, joka tarkoittaa havaijin kielellä ”kilpikonnaa joka nousee hengittämään”, on lähes kaksi kertaa Mauna Loaa suurempi, noin 150 000 kuutiokilometriä. Pūhāhonun on arveltu olleen aktiivinen noin 12,5–14,1 miljoonaa vuotta sitten.
Pūhāhonua epäiltiin maailman suurimmaksi tulivuoreksi jo vuonna 1974, mutta epäilys perustui hyvin vähäisiin tutkimushavaintoihin. Myöhemmin Havaijisaarilla tehdyissä tutkimuksissa Mauna Loa julistettiin suurimmaksi. Tällöin tulivuoren kokoa arvioitaessa otettiin huomioon myös merenpohjan alle jatkuvat tulivuoren juuriosat. Uusimmassa Pūhāhonuan tutkimuksissa käytettiin samoja menetelmiä kuin Mauna Loan tapauksessa, jolloin paljastui Pūhāhonuan olevan suurempi.
Tutkimus toi myös uutta tietoa syvältä Maan vaipasta kohoavien kuumien pluumien, jotka muodostavat Havaijin tapaisia tulivuoriketjuja, toiminnasta. Aiemmin on arveltu, että pluumit kylmenevät asteittaisesti 1-2 miljoonan vuoden kuluessa, kunnes häviävät. Uuden tiedon valossa pluumien sulaa aineista voi kuitenkin syntyä sykäyksittäin.