Kiertotalouden tarvitsemia uusia materiaaleja tutkitaan Otaniemeen perustettavassa yhteislaboratoriossa
GTK:n lehdistötiedote
Suomi voi olla maailman kärkeä epäorgaanisten raaka-aineiden sekä kiertotalouden uusien materiaalien tutkimuksessa ja innovaatioissa.
Aalto-yliopisto, Geologian tutkimuskeskus GTK ja Teknologian tutkimuskeskus VTT perustavat yhdessä uuden kiertotalouden haasteita ratkaisevan laboratoriokeskittymän Otaniemen kampusalueelle. Circular Raw Materials Hub -yhteislaboratorio keskittyy ratkaisemaan epäorgaanisten materiaalien ja mineraalien tutkimushaasteita.
Keskeisimpiä tutkimuksen painopisteitä ovat tulevaisuuden uudet ja muuttuvat materiaalitarpeet, materiaalien kierrätys ja talteenotto, primäärit ja sekundääriset raaka-aineet ja niiden ominaisuudet sekä EU:n kriittisten mineraalien tutkimus. Esimerkiksi energian varastointi erilaisilla akuilla lisää tulevaisuudessa primäärien raaka-aineiden tarvetta. Primäärit raaka-aineet ovat luonnon materiaaleja, joita hyödynnetään ensimmäistä kertaa. Sekundääriset raaka-aineet ovat esimerkiksi primäärisen raaka-aineiden louhinnan, rikastuksen, jatkojalostuksen ja lopputuotteiden valmistuksen sivuvirtoja. Yhteislaboratorio on tarkoitus avata lokakuussa 2019.
”Tiivistyvä yhteistyö vahvistaa edelleen osaamistamme sekä uusien innovatiivisten materiaalien että materiaalien kiertotalouden alueilla”, iloitsee Aalto-professori Maarit Karppinen, joka on RawMatTERS Finland Infrastructure RAMIn vastuuhenkilö. RAMI on mukana Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla.
”Tämä on merkittävä askel kohti vahvempaa yhteistyötä kiertotalouden haasteiden ratkaisemiseksi ja vauhdittaa tieteellisen tutkimuksen tason nousua entisestään”, toteaa GTK:n pääjohtaja Mika Nykänen.
”Sovellamme kansainvälisesti kovatasoista tieteellistä osaamistamme asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme materiaalihaasteiden ratkaisemiseksi, luomme selkeätä lisäarvoa ja uudenlaisia mahdollisuuksia kannattavan teollisen kiertotalouden toteuttamiseksi”, sanoo VTT:n materiaalimallinnuksesta ja epäorgaanisten materiaalien kehityksestä vastaava tutkimusalueen johtaja Tarja Laitinen.
Suomen Akatemia tukee infrastruktuurin kehittämistä
Suomen Akatemia myönsi 18. tammikuuta Aallon, GTK:n ja VTT:n muodostamalle RAMI-konsortiolle 2,1 miljoonan euron rahoituksen raaka-ainetutkimuksen tutkimusinfrastruktuurin kehittämiseen. Tällä rahoituksella varaudutaan yli 3 miljoonan euron laiteinvestointeihin tulevina vuosina. Tutkimusyhteisön lisäksi uusi Circular Raw Materials Hubiin sijoitettava infrastruktuuri tarjoaa ainutlaatuisia palveluja teollisuudelle ja muille sidosryhmille.
”Suomen Akatemian rahoitus on merkittävä sysäys tutkimusinfrastruktuurimme kehityksessä. Nyt hankittavalla mikroanalysaattorillamme mahdollistamme entistä tarkemman analyysin hyvin pienessä mittakaavassa. Tästä on merkittävää hyötyä tutkittaessa uusia materiaaleja ja analysoitaessa mineraaleja, joita yhteiskuntamme tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo GTK:n tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta vastaava johtaja Saku Vuori.
”Uusi rahoitus on tärkeä lisä Aallon materiaalitutkimuksen karakterisointi- ja prosessointivalmiuksien kehittämisessä ja vahvistaa upeasti kehittyvää kansallista Raw Materials Research -infrastruktuuria”, kehuu professori Jari Koskinen Aalto-yliopistosta.
”Uuden infran avulla harppaamme eteenpäin digitalisaatiossa – hallinnoimme jatkossa samalla alustalla sekä kokeellista että mallipohjaisesti luotua dataa, ja kykymme materiaalien digitaaliseen optimointiin kasvaa edelleen. Vahvistamme myös digitaalisen valmistuksen osaamistamme uudenlaisella 3D-printterillä”, sanoo Tarja Laitinen.
Lisätietoja: GTK